Rallylydnad

Rallylydnad är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana som är ca 15x25m.

Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. De 12-20 momenten i varje klass är ofta delar ur traditionell lydnad. Det är ganska tätt mellan skyltarna och det betyder att det händer mycket på banan och det tycker hundarna är väldigt roligt.

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan.

Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad. Man får prata och berömma sin hund hela tiden. Tanken är att hundekipaget ska vara ett team.

Träna rallylydnad

För att starta med rallylydnad så underlättar det om hunden har lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig, ställa sig och ha god kontakt med sin förare.Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra.

Man tränar in vardagslydnad på ett glatt och positivt sätt. Man får prata med hunden hur mycket man vill och visa hunden med handtecken utan att det blir avdrag, dock inte röra sin hund, under tävling.

Alla kan träna rallylydnad

Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små, även äldre hundar passar att tränas. Passar gammal som ung förare.

Tävla i rallylydnad

Alla raser och blandraser får tävla, även löptikar. Dock inte hundar som är sjuka eller skadade. Föraren ska vara medlem i klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation för att få delta i tävlingar.

Klasserna är: Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass. I rallylydnad kan man ta diplom i varje klass. Diplomen får man när man har uppnått minst tre kvalificerande resultat i en klass på officiella tävlingar. Man får inte gå till nästa klass förrän man har tre resultat, eller full poäng.

Man startar med 100poäng och får avdrag för olika ”fel” man gör.

– rasklubben för rottweiler