RAS
Vad är RAS?
För varje hundras som det bedrivs avel på i Sverige, ska det finnas en rasspecifik avelsstrategi, RAS, som är framtagen av ras- och specialklubb och fastställd av SKKs avelskommitté.
RAS är en handlingsplan för avelsarbetet inom rasen och innehåller en presentation av de avelsmål som är högst prioriterade att uppnå under den kommande femårsperioden samt en tydlig beskrivning av de handlingsplaner man kommit överens om att följa för att nå målen under denna tidsperiod.
Ett RAS-dokument riktar sig till såväl erfarna uppfödare och hanhundsägare som vanliga hundägare och blivande valpköpare. Det är därför viktigt att fastställda mål och handlingsplaner presenteras på ett tydligt och lättfattligt sätt.
Läs mer HÄR hos SKK
arbetsgruppens medlemmar
Malin Åsander
arbetsbeskrivning
Om ras i svenska rottweilerklubben
Vem får tycka till om RAS?
Alla medlemmar får komma med återkoppling på RAS, uppfödare så väl som hundägare. Tanken är att RAS-dokumentet i första hand ska vara en vägledning och innehålla riktlinjer för uppfödarna, men det ska också fungera som konsumentupplysning för den som har planer på att köpa en rottweiler. Arbetsgruppen RAS uppmanar alla som så önskar att aktivt delta i arbetet med att revidera RAS.
Hur är arbetet med RAS organiserat i Svenska Rottweilerklubben?
Eftersom alla rasklubbar har olika förutsättningar och resurser ser arbetet ut på olika sätt inom olika klubbar. Hos Svenska Rottweilerklubben är det arbetsgruppen RAS som har det övergripande ansvaret för att driva arbetet framåt. Tillsammans med rasklubbens utskott har arbetsgruppen tagit fram och analyserat officiella resultat från Avelsdata, försäkringsstatistik med mera och utifrån detta formulerat förslag till avelsrekommendationer, mål och strategier. Nästa steg är att hämta in synpunkter från medlemmar (uppfödare och hundägare). Det är det arbete som pågår nu under remissperioden. Efter remissperioden utarbetas nästa version osv. När RAS-dokumentet är förankrat inom rasklubben skickas det in till utskottet för avel och hälsa hos SBK för godkännande. De skickar sedan in rasklubbens förslag till reviderat RAS till Svenska Kennelklubbens Avelskommitté som utser granskare, som skriver ett utlåtande och föreslår fastställande eller återremittering.
Senaste nytt från arbetsgruppen
Varmt välkomna den 17 oktober kl 19:00 Svenska Rottweilerklubben bjuder in dig till ett schemalagt möte på Zoom. Ämne: RAS-...
Varmt välkomna den 17 oktober kl 19:00 Svenska Rottweilerklubben bjuder in dig till ett schemalagt möte på Zoom. Ämne: RAS-...
Nu är de möjligt för dig som medlem att tycka till om förslaget RAS 2024. Läs mer här
...