Om rottweilern

Rottweiler är en uppskattad sällskaps-, tjänste- och brukshund som passar för ett aktivt liv med sin familj. Det är arbetsvilliga, modiga och nervfasta hundar som reagerar balanserat på sin omgivning. Rottweiler är inte en ras för alla, men i rätt händer är de underbara hundar med ett stort hjärta.

Rottweiler passar den aktiva hundägaren som vill ha en robust och modig kompis att dela sitt liv med.

Om du funderar på att skaffa en rottweiler, tänk på att..

  • Rottweiler är en kraftfull brukshund som kräver regelbunden mental stimulans, motion och en ansvarsfull ägare.
  • Sätt dig väl in i rasens egenskaper innan köp och besök gärna flera uppfödare innan du väljer din valp.
  • Titta noga på föräldrarnas resultat från mentalbeskrivning och mentaltest. Rädsla och otillgänglighet är inte önskvärt.
  • Hantering är a och o med en rottweiler. Börja träningen redan vid 8 veckors ålder och sluta aldrig.
  • Du måste vara beredd att gå på både valpkurs och grundläggande lydnadskurs med din hund.

Rottweiler är till sin grundläggande natur vänlig och godmodig. De är arbetsvilliga, modiga och nervfasta hundar. De ska vara nyfikna och målinriktade men samtidigt eftertänksamma och inte kasta sig in i olika situationer. Rädslor och otillgänglighet är inte önskvärt. Det är en kraftfull hund som har en hel del kamplust, jaktlust, integritet och viss dominans. Det är egenskaper som lämpar sig väl för en arbetande hund, men kan innebära stora utmaningar för hundägaren om man inte redan från tidig ålder aktiverar och sätter tydliga gränser för sin hund.

Rottweiler är en brukshund, och när man skaffar sig en rottweiler ska man kunna erbjuda hunden fysisk och mental aktivering flera dagar i veckan. Det är också viktigt att komma ihåg att den gulliga lilla valpen kommer att växa upp till en stor, kraftfull hund med mycket vilja. Därför bör man redan tidigt lära hunden hur den ska bete sig mot människor och andra hundar genom träning med positiv förstärkning, att vara konsekvent och ha tydliga regler.

Aktuella valpkullar hittar du här.
Omplacering av vuxna hundar hittar du här.

Läs gärna mer om rottweiler på vår hemsida, eller kontakta oss om du har frågor. Du kan alltid maila till avel.halsa@rottweilerklubben.se så hjälper vi dig vidare.