Exteriörbeskrivning

Under exteriörbeskrivningar görs en noggrann och detaljerad genomgång av hunden. Individen mäts på flera olika sätt och brister, förtjänster och avvikelser från rasstandarden noteras. Hundens exteriör redovisas i ett protokoll som är gemensamt för alla brukshundraser.

Hundägare kan göra exteriörbeskrivning enligt följande:

Från 12-17 månaders ålder.
Dessa resultat registreras enbart av Svenska Brukshundklubben.

Unghundsbeskrivning är inofficiellt. Övriga officiellt.

Från 18 månaders ålder.
Dessa resultat registreras av Svenska Kennelklubben i Hunddata.

Det finns ingen övre åldersgräns för att göra exteriörbeskrivning.

Exteriörbeskrivningen utförs av auktoriserade exteriörbeskrivare. Våra exteriörbeskrivare utbildas av exteriördomare i Svenska Brukshundklubben. Utbildningen är omfattande och deltagarna har en gedigen bakgrund och ett stort intresse för anatomi och rasstandard.

Vill du ha hjälp med att hitta eller arrangera en exteriörbeskrivning?
Kontakta oss på beskrivare@rottweilerklubben.se

Är du upfödare och vill ha hjälp med att arrangera exteriörbeskrivning för en eller flera av dina kullar? Fyll i en förfrågan om uppfödarbeskrivning (länken öppnas i nytt fönster) så återkommer vi till dig så snart som möjligt.  

Exteriördomare

Exteriördomare utbildas och auktoriseras av Svenska Kennelklubben. Här kan du läsa mer om utbildningen till exteriördomare.

För rottweiler finns följande exteriördomare som är så kallade rasspecialister. Som rasspecialister räknar vi exteriördomare som är eller varit uppfödare av rottweiler, och är medlemmar i Svenska Rottweilerklubben. Dessa domare är även de som rapporteras in till IFR.

Yvonne Brink
Bo Wiberg
Gerard O’Shea

För att Svenska Rottweilerklubben ska tillstyrka en ansökan om utbildning till exteriördomare eller en vidareutbildning till exteriördomare gäller följande kriterier.