Att köpa en registrerad eller oregistrerad rottweiler

Det finns många fördelar med att köpa en registrerad hund. Du vet vad du får, gör ett mer tryggt köp och tar steget in i en härlig gemenskap med din hund. 

Om du köper en oregistrerad rottweiler kan du inte vara säker på att det är en rottweiler du får, det kan vara en blandrashund. Det kan också finnas omständigheter hos föräldrarna till oregistrerade valpar som gör att de inte lämpar sig för avel och därför inte kan registreras.  

Ju mer kunskap du har om valpen du väljer desto större är sannolikheten att du och din hund kommer att trivas ihop. För en valp som är registrerad hos Svenska Kennelklubben har du tillgång till långt mer information än en valp som är oregistrerad. 

Det är endast valpar som är registrerade i SKK (Svenska Kennelklubben) som räknas som renrasiga rottweiler och genom SKK:s offentliga register kan du som köpare kontrollera både hälsoresultat, mentalbeskrivningar och andra resultat på föräldrarna till den valp du är intresserad av.

Om man säljer valpar efter hälsokontrollerade och friska föräldradjur, med god mentalitet finns det ingen anledning att inte registrera sina valpar. Vad du än får höra för argument så är det nästan alltid något som är allvarligt fel när renrasiga valpar inte registreras i Svenska Kennelklubben.

Flera valpköpare hör av sig till Svenska Kennelklubben eller rasklubben varje år för att försöka registrera en valp de har köpt. Men du som valpköpare kan aldrig registrera enskilda valpar ur en kull i efterhand, hela kullen måste alltid registreras av uppfödaren.

Om du köper en oregistrerad rottweiler blir du begränsad. Du får inte tillgång till många av de aktiviteter, prov och tävlingar som arrangeras av våra hundklubbar. För en aktiv ras som rottweiler bör ingen uppfödare vilja begränsa sina valpar genom att inte registrera dem.

När du köper en registrerad rottweiler tar du däremot steget in i en härlig gemenskap. Svenska Kennelklubben  har nära 300 000 medlemmar och närmare tusen klubbar över hela landet. Du får även tillgång till Svenska Rottweilerklubbens alla aktiviteter. Du kan gå en kurs i vardagslydnad, delta på en hundutställning, följ med på läger, träna, tävla och umgås. Du får också chansen att träffa andra rottweilerägare, det kan vara en riktig aha-upplevelse!

Genom att köpa en oregistrerad rottweiler riskerar du att gynna  oseriös verksamhet och i värsta fall få hem en smuggelhund. Svenska Kennelklubben och Svenska Rottweilerklubben arbetar för att avel ska ske under kontrollerade former och vi ställer höga krav på uppfödare. När du hämtar din valp ska den vara minst 8 veckor gammal, veterinärbesiktigad och levereras med registreringsbevis och köpeavtal.  Föräldrarna ska ha genomfört en mentalbeskrivning och ha godkänt resultat från röntgen av höfter och armbågar innan parning.

Gör inte misstaget att falla för första bästa valp på nätet − och säg aldrig okej till att hämta din nya familjemedlem på en parkeringsplats!

De uppfödare som väljer att inte registrera sin valpkull omfattas inte av Svenska Kennelklubbens regler. Du kan som köpare av en oregistrerad rottweiler ha ett sämre skydd om det sker något med valpen.

En person som säljer oregistrerade rottweilervalpar kan också vara en utesluten uppfödare från Svenska Kennelklubbens organisation. I dessa tillfällen man som regel begått allvarliga brott mot Kennelklubbens grundregler.

Det kostar inte mycket att registrera valpar, mellan 540–715 kr/valp. Ekonomi är alltså inte en godtagbar ursäkt till att inte registrera en renrasig hund. 

Om du känner dig det minsta osäker på de uppgifter du får från en säljare rekommenderar vi att du vänder dig till Svenska Kennelklubben eller Svenska Rottweilerklubben för råd och vägledning.

Så här ser en stamtavla från Svenska Kennelklubben ut.